Η Ένωση Δραματοθεραπευτών & Ψυχοθεραπευτών Ελλάδος (ΕΔΠΕ) διοργανώνει στην Αθήνα, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας, με τον εξαιρετικό τίτλο "Έρως και Ψυχή: από το Μύθο στην Προοπτική".

Με πυλώνα το Μύθο και όχημα τη Μουσική, το Συνειδέναι θα συμμετάσχει στο Συνέδριο με ένα Βιωματικό Εργαστήρι γύρω από το Μύθο, το Τραύμα, την Απώλεια, την Ανθεκτικότητα και τη Μουσικοθεραπεία GIM. To Βιωματικό Εργαστήρι θα λάβει χώρα το Σάββατο 3/12, από τις 17.00 έως τις 19.00.

Περισσότερο αναλυτικά:

 

GUIDED IMAGERY & MUSIC: MIA ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Σμυρνιώτη Μαριλένα, SONORA Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας / Κέντρο Θεραπείας & Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας «Συνειδέναι»


Το Guided Imagery & Music (GIM) είναι μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει τη μουσική ακρόαση με τον ελεύθερο οραματισμό. H μουσική ενσωματώνεται στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και δρα ως καταλύτης και “περιέκτης” των εσωτερικών διαδικασιών που αναδύονται αυτόματα στον πελάτη κατά την ακρόαση: εικόνων, αισθήσεων, σκέψεων, αναμνήσεων, συν-αισθημάτων. Οι συμβολικές εικόνες που αναδύονται κατά τη διάρκεια της μουσικής ακρόασης ενσωματώνουν αυτοβιογραφικές, συναισθηματικές, αρχετυπικές και διαπροσωπικές διεργασίες του νου. Αναπαριστούν τόσο τα ψυχικά εμπόδια, όσο και τα ψυχικά αποθέματα δύναμης που διαθέτει το άτομο.
Όλοι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουμε βιώσει απώλειες και τραύματα. Θα ξεκινήσουμε το βιωματικό εργαστήρι φτιάχνοντας από κοινού μία ιστορία, ένα παραμύθι, ώστε να αναγάγουμε τα ατομικά εσωτερικά μας βιώματα σε μία συλλογική αφήγηση με αρχετυπικά χαρακτηριστικά: με τους ήρωες, τους αντι-ήρωές και τους κακούς, τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τους άθλους, τους θησαυρούς, τις προκλήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις που είναι ενσωματωμένα σε κάθε μύθο.
Με εκκίνηση τη συλλογική αυτή αφήγηση και όχημα τη μουσική, οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν το μουσικό ταξίδι τους, επιτρέποντας στην εμπειρία να τους οδηγήσει σε μία λύση, σε μία σύγκρουση, σε έναν ασφαλή χώρο, σε ένα μικρό πένθος – σε οτιδήποτε έχει ανάγκη ο κάθε ένας.
Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα γνωρίσουμε το GIM και θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της μουσικής ως δυνατού εργαλείου στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

 

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Συνεδρίου από την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής:

 

Έρως και Ψυχή

Από το Μύθο στην Προοπτική

Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μύθο, δομικό στοιχείο της επαγγελματικής μας ταυτότητας, για να επεξεργαστούμε τα μεγάλα ζητήματα που η δεδομένη χρονική στιγμή μας φέρνει αντιμέτωπους. Μέσα στη δίνη μιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, βιώνουμε καθημερινά βίαιες αλλαγές, αβεβαιότητες και απώλειες, σαν άτομα, σαν ομάδες, σα χώρα. Ταυτόχρονα η διεθνής συγκυρία φέρνει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, που ζουν χωρίς την θέλησή τους παγιδευμένοι και κουβαλούν τις δικές τους απώλειες.

Η σκέψη μας σε αυτό το Συνέδριο είναι αν ως θεραπευτές που χρησιμοποιούμε την τέχνη, μπορούμε να φέρουμε στην επιφάνεια ερωτήματα και να διερευνήσουμε πως μπορούν να απεμπλακούν και να αναδυθούν οι δυνάμεις της ζωής, της χαράς και της υπέρβασης, ώστε να οριστούν ξανά οι σχέσεις, η ατομική και η συλλογική μας ταυτότητα.

Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, ελεύθερες ανακοινώσεις, master classes, βιωματικά εργαστήρια, performances και θεατρικές παραστάσεις.

Σας προσκαλούμε λοιπόν και σας ενθαρρύνουμε να διερευνήσετε τις θεματικές του Συνεδρίου και χρησιμοποιώντας όλο σας το δυναμικό με δημιουργικό πνεύμα, να συμμετέχετε ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Για την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή

Φώφη Τριγάζη
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής

 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα