Το Συνειδέναι βρέθηκε στο 1o Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης  «Ζωή και Tέχνη είναι ένα», στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η Μ. Σμυρνιώτη συμμετείχε στη διοργάνωση ως κλινικός συνεργάτης της Sonora, για να παρουσιάσει τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στη Μονάδα Πόνου σε συνεργασία με Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Νοσοκομείου "Αττικό", πάνω στην εφαρμογή της μουσικοθεραπείας Guided Imagery & Music (GIM) σε ασθενείς με εμμένουσα κεφαλαλγία.

 Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της Στρογγυλής Τράπεζας που οργάνωσε και συντόνισε η Eυαγγελία Παπανικολάου (PhDc, MA, Msc, FAMI Mουσικοθερπαεύτρια, GIM Primary
Trainer, Επιστημονική Υπεύθυνη SONORA) και η Sonora - Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας, με τίτλο:

Μουσικοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music) στην Ελλάδα: δεδομένα και εξελίξεις

Παρουσίαση Στρογγυλής Τράπεζας:

Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music)  αποτελεί ένα από τα τρία παγκοσμίως αναγνωρισμένα μοντέλα μουσικοθεραπείας. Η Sonora εκπροσωπεί το GIM στην Ελλάδα σε επίπεδο εκπαίδευσης, κλινικής εφαρμογής και έρευνας. Θα υπάρξει παρουσίαση της μεθόδου GIM, των εφαρμογών, των στόχων και της χρησιμότητας αυτής στους τομείς της σωματικής και ψυχικής υγείας.  Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η συγκεκριμένη τεχνική μουσικής ακρόασης μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και θεραπευτικά μέσα και έξω από ένα κλινικό πλαίσιο, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής σε ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Παρουσιάζεται η εξέλιξη της μεθόδου στην Ελλάδα, με πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση, τις θεραπευτικές εφαρμογές αυτής σε διαφόρους τομείς καθώς και της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας.  Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν δεδομένα από τις μέχρι τώρα εφαρμογές και εξελίξεις της μουσικοθεραπείας GIM στην Ελλάδα σε ασθενείς με καρκίνο, σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, σε ασθενείς με εμμένουσα κεφαλαλγία και σε περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης.

Ομιλήτριες:

Ευαγγελία Παπανικολάου, PhDc, MA, Msc, FAMI Mουσικοθεραπεύτρια, GIM Primary Trainer, Επιστημονική Υπεύθυνη SONORA

Μαριλένα Σμυρνιώτη, ΜΑ, PgDip Ψυχολόγος, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, GIM Trainee (advanced level III), Κλινική Συνεργάτης SONORA

Άννα Μπέμιχ, Μουσικοθεραπεύτρια, Μουσικός, GIM Trainee (advanced level III), Κλινική Συνεργάτης SONORA

Μαρία Σαμαρά, MA, SFMT Μουσικοθεραπεύτρια, GIM Trainee (advanced level III), Κλινική Συνεργάτης SONORA

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες που συμμετείχαν σε αυτό το εξαιρετικό στρογγυλό τραπέζι, τη Μαρία Σαμαρά για την πρόσκληση στο συνέδριο, την Ευαγγελία Παπανικολάου για την συνολική βοήθειά της και τον συντονισμό της Τράπεζας, καθώς και τη συνάδελφο εικαστική θεραπεύτρια Kαίτη Καραγιάννη!

 

Μαριλένα Σμυρνιώτη