Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί τη συνεργασία των γονέων με έναν ειδικευμένο επαγγελματία ψυχική υγείας με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας τους με το παιδί και κατά συνέπεια της συμπεριφοράς και της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης αυτού.


Οι γονείς συνήθως αποζητούν συμβουλευτική όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες γυρω από:

 

  • τη διαχείριση κρίσης στην οικογένεια, οπως το διαζύγιο, μία σοβαρή ασθένεια
  • το πένθος για πρόσωπα ή ζώα
  • τις αδελφικές σχέσεις
  • τη σχολική προσαρμογή και τη μελέτη του παιδιού
  • την αυτοεκτίμηση του παιδιού
  • την κοινωνικοποίηση του παιδιού
  • τη διαχείρηση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως εκρήξεις θυμού, ανυπακοή, επιθετικότητα
  • την περίοδο της εφηβείας
  • παιδικούς φόβους και φοβίες, όπως για το σκοτάδι, το ύψος, τα μεγαλα ζώα
  • τη διάγνωση αναπτυξιακής διαταραχής ή άλλου χρόνιου νοσήματος του παιδιού.

Οι πρώτες συνεδρίες είναι διερευνητικές με σκοπό την κατανόηση του οικογενειακού συστήματος και την αναγνώριση τόσο των λειτουργικών όσο και των μη λειτουργικών τρόπων διαχείρησης των προκλήσεων που βιώνουν οι γονείς στην καθημερινότητα με το παιδί τους. Η συχνότητα και η συνολική διάρκεια της συμβουλευτικής εξαρτάται από το αίτημα που φέρνουν οι γονείς.
Η συμβουλευτική γονέων προσφέρει την εξατομικευμένη υποστήριξη στους γονείς για να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους με τα παιδιά και να ζήσουν μια αρμονικότερη οικογενειακή ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις η παρέμβαση αυτή είναι αρκετή, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη  θεραπεία του παιδιού.

Σχολή Γονέων. Η Σχολη Γονέων είναι ένα ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην πρόληψη και τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Η ομάδα απαρτίζεται από 8-12 γονείς και έναν συντονιστή-επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι συναντήσεις είναι συνολικά 12, διεξάγονται κάθε δεκαπέντε ημέρες και απευθύνονται σε γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Οι γονείς μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας έχουν την ευκαιρία να μοιράζονται εμπειρίες και γνώσεις, να εφαρμόζουν νέες ιδέες και να ανατροφοδοτούνται δημιουργικά, να βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να εξελίσσονται και να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους. Ο ρόλος της συντονίστριας ειναι να διασφαλίζει μια μη επικριτική ατμόσφαιρα και να παρέχει ενημέρωση γύρω από τις σύγχρονες έρευνες και πρακτικές αναφορικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες  ενδυναμώνονται και αντλούν  ευχαρίστηση από το γονεϊκό τους ρόλο, υποστηρίζοντας το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί.

Ομάδα Μελλοντικών Γονέων. Η μετάβαση στη γονεϊκότητα, συνδέεται συχνά με συγκίνηση, χαρά και εορτασμούς, ιδιαίτερα όταν αποτελεί συνειδητή επιλογή. Ωστόσο, η κρίσιμη αυτή μετάβαση απαιτεί πολλές αλλαγές στη ζωή της οικογένειας και μπορεί να προκαλέσει άγχος προσαρμογής γύρω από το γονεϊκό ρόλο. Οι μελλοντικοί γονείς έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν πάνω στην επίτευξη ρεαλιστικών προσδοκιών, την αναγνώριση απωλειών στον τρόπο ζωής πριν τον ερχομό του παιδιού, την επαναδιαπραγμάτευση της συντροφικής σχέσης, την ανάπτυξη επικοινωνικών δεξιοτήτων που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ασφαλή, οριοθετημένη και ενθαρρυντική για το παιδί. Η ομάδα αποσκοπεί στην υποστήριξη των συμμετεχόντων ώστε να διαμορφώσουν μια σαφή γονική ταυτότητα και να αισθάνονται ενδυναμωμένοι στο νέο τους ρόλο.

Δράσεις για γονείς:
Σχολή Γονέων Συναισθηματικής Αγωγής

 

Καίτη Καραγιάννη