Ψυχολόγος

ΜΑ in Art Therapy

Μεγάλωσα στον Πειραιά κι έχω καταγωγή από τη Ρόδο.

Αποφοίτησα απο το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείο Πανεπιστημίου το 2008 και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην εικαστική ψυχοθεραπεία στο University of Hertordshire του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Στα ενδιαφέροντα μου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής σε παιδιά και εφήβους μέσα από τεχνικές εικαστικής ψυχοθεραπείας, η σημασία της έκθεσης των εικαστικών έργων που παρήχθησαν κατά τη θεραπεία, η προώθηση του υγιούς δεσμού γονέα-βρέφους μέσα από τις τέχνες, η υποστήριξη μελλοντικών γονέων και η ενίσχυση της γονεϊκής ταυτότητας.

Eπιμορφώνομαι συστηματικά σε θέματα ψυχοθεραπείας, παιδοψυχολογίας και υποστήριξης γονέων. Πιστεύω στην πρόληψη και ενδιαφέρομαι για κοινοτικές εφαρμογές προγραμμάτων ψυχικής υγείας με στόχο την κοινωνική προσαρμογή και επανένταξη. 

Έχω εργαστεί σε οικονομικά επιβαρυμένα δημοτικά σχολεία του  Ανατολικού Λονδίνου, σε κοινωνικό ιατρείο για ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, σε γραφείο διαμεσολάβησης για άπορες οικογένειες, σε πολυχώρους για ειδικές κοινωνικές ομάδες, σε κέντρα απασχόλησης ΑμεΑ, σε κέντρο ημέρας παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, σε ψυχιατρική κλινική για εφήβους, σε νοσοκομειακή κλινική υποστηρίζοντας λεχώνες και γυναίκες με παθολογία στα γεννητικά όργανα και στο πρόγραμμα "σχολές γονέων" του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Είμαι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Εικαστικών Θεραπευτών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων.

Αγαπάω τις τέχνες και με συνεπαίρνει ο ξεχωριστός τρόπος που αυτές μας προσφέρουν για να εκφράσουμε συνειδητές και ασυνείδητες πτυχές του εαυτού μας. Μου αρέσουν τα ταξίδια και οι δυνατότητες που αυτά ανοίγουν σε νέες εμπειρίες με ανθρώπους, φυσικές ομορφιές, χρώματα, μουσικές και φαγητά. Είμαι σύζυγος και μητέρα ενός κοριτσιού που με εκπλήσσει καθημερινά.

Στο "Συνειδέναι" προσφέρω θεματικά εργαστήρια και συνεδρίες Art Therapy. Επίσης, συντονίζω σχολές γονέων και παρέχω ατομική συμβουλευτική σε θέματα διαπαιδαγώγησης.

Ανακοινώσεις - Ομιλίες 

  • Α. Καραγιάννη, Α. Βρανά, Μ. Νικολέτου, Ε. Πήχα, Σ. Σιόλα & Ε. Τσέλιου «Η σημασία της ενεργητικής συμμετοχής των πελατών στην υλοποίηση μιας έκθεσης εικαστικής θεραπείας: Το παράδειγμα της ομάδας ‘Αποκλειστικά για γυναίκες’»  – Προφορική Ανακοίνωση. Παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης στη ΔΕΘ (Θεσσαλονίκη, 17-19 Σεπ 2015).
  • Α. Karagianni “Client’s artwork in the public eye: Developing a therapeutic stance towards mental health exhibitions” – Προφορική Ανακοίνωση. Παρουσιάστηκε στο 20ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Αττική, 19-21 Ιουνίου 2015).
  • Α. Καραγιάννη, Ν. Μπαρμπαντωνάκης & Ι. Γκιόζος «Ψυχολογική υποστήριξη ανασφάλιστων ασθενών και φροντιστών τους σε ογκολογική μονάδα βραχείας θεραπείας: Καταγραφή των χαρακτηριστικών της υπηρεσίας μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης» – Αναρτημένη Ανακοίνωση. Παρουσιάστηκε στο 5ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη (Θεσσαλονίκη, 19-21 Μαρ. 2015).
  • Μ. Γαλανάκης, Ε. Καλλία, Α. Καραγιάννη, Χ. Καρέλα, & Α. Σταλίκας «Διαφυλικές διαφορές στην βίωση του εργασιακού στρες: Η επίδραση της οικογενειακής κατάστασης, της ηλικίας και του μορφωτικού επιπέδου» – Προφορική Ανακοίνωση. Παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο Κρήτης, 18-22 Απρ. 2007).