A’ εκπαιδευτικό σεμινάριο (εισαγωγικό)

ΑΘΗΝΑ: Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018
ώρες 10.00-18.00

Χώρος: Συνειδέναι: Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας
Ήλιδος 5, Αμπελόκηποι - πλησίον μετρό Πανόρμου

 

Η «Sonora: Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας» σε συνεργασία με το IMAGEing–European GIM Training Programs, διοργανώνει πλήρη πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κύκλο επαγγελματικής εξειδίκευσης στη μέθοδο μουσικής ψυχοθεραπείας GIM, εγκεκριμένο διεθνώς από το Association for Music and Imagery (USA) και το European Association for Music & Imagery.


Συντονίστρια προγράμματος και εκπαιδεύτρια προγράμματος Ελλάδας: Ευαγγελία Παπανικολάου, PhDc, MA, FAMI, Υπ. Δρ. Μουσικοθεραπείας,  μουσικοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και κλινική επόπτης GIM, ειδικευμένη σε τεχνικές GIM στην ογκολογία (School of Communication & Psychology, Music therapy Dept., Aalborg University, Denmark, Sonora-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας)

Επιστημονικός υπεύθυνος: Dag Körlin, MD, PhD, FAMI, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και κλινικός επόπτης GIM, ειδικευμένος σε τεχνικές GIM για χρόνιο τραύμα και μετατραυματικό στρες (Karolinska Institute, Sweden).

Υπεύθυνος τομέα ψυχικής υγείας της Sonora: Ορέστης Γιωτάκος,ΜD, PhD, ψυχίατρος

 

Η μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM) είναι μια τεχνική μουσικά-υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της μουσικής να εγείρει νοητικές εικόνες, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις, σκέψεις ή αναμνήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μουσικής ακρόασης.  Η εκπαίδευση στηρίζεται σε μια ολιστική θεωρητική θεμελίωση, συμπεριλαμβάνοντας νευροψυχολογία, αναπτυξιακή ψυχολογία, μουσική ψυχολογία, ψυχοδυναμικές θεωρίες, ανθρωπιστική, αρχετυπική και υπερ-προσωπική ψυχολογία. Το GIM χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο στην ψυχική υγεία, με ενήλικες, εφήβους αλλά και παιδιά σε τομείς όπως: ψυχικό τραύμα, ψυχο-ογκολογία, θεραπεία ζεύγους, περιγεννητική ψυχολογία, team-building, προσωπική ανάπτυξη και ψυχοθεραπεία, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, διατροφικές διαταραχές, εξαρτήσεις, κλπ.

To Α’ εκπαιδευτικό σεμινάριο (εισαγωγικό) είναι ανοιχτό σε όλους, ωστόσο το πρόγραμμα εξειδίκευσης απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας με ψυχοθεραπευτική εμπειρία οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τη μουσική ως συμπληρωματικό εργαλείο στη δουλειά τους.  Το τριήμερο σεμινάριο αποτελεί εισαγωγή του πλήρους εκπαιδευτικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2018 στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί σε 6 διδακτικά σεμινάρια σε διάρκεια 2,5 ή 3 ετών. Οι  24 ώρες του εισαγωγικού προσμετρώνται στη συνολική διάρκεια της εκπαίδευσης.

 

  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όμως η καλήσχέση/ενασχόληση με τη μουσική είναι προϋπόθεση.
  • Η κυρίως εκπαίδευση θα είναι στα ελληνικά, όμως το βιβλιογραφικό υλικό και τα προαιρετικά σεμινάρια/εργαστήρια με προσκεκλημένους καθηγητές θα είναι στην αγγλική γλώσσα.
  • Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος σε μικρή ομάδα.
  • Στο τέλος του 3ημερου εισαγωγικού θα δοθεί απλή βεβαίωση παρακολούθησης.

 

*Διευκρινήσεις σχετικά με τη μέθοδο μουσικοθεραπείας GIM:


H μέθοδος μουσικοθεραπείας GIM συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 διεθνώς αναγνωρισμένων σχολών/μοντέλων μουσικοθεραπείας (σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικοθεραπείας της Washington, D.C., 1999) και αποτελεί τη μεγαλύτερη και αρτιότερη σχολή Δεκτικής Μουσικοθεραπείας για την οποία απαιτείται αυτόνομη,  προηγμένη εκπαίδευση (advanced training) πέραν των βασικών σπουδών στη μουσικοθεραπεία ή σε άλλη ειδικότητα ψυχικής υγείας.

Η μέθοδος - η οποία σύμφωνα με το European Association for Music & Imagery περιλαμβάνει το κλασσικό GIM όπως και άλλες τεχνικές δεκτικής μουσικοθεραπείας (Music Imagery-MI) για ατομικές και ομαδικές συνεδρίες - διδάσκεται από εκπαιδευτές πιστοποιημένους και συμβεβλημένους μέσω του παγκόσμιου φορέα Association for Music & Imagery (Ηνωμένες Πολιτείες) και από το 2019 επιπλέον και μέσω του European Association of Music & Imagery (για τα ευρωπαϊκά προγράμματα). Η εκπαίδευση γίνεται μέσω ιδιωτικών ή πανεπιστημιακών προγραμμάτων τα οποία είναι ισότιμα αναγνωρισμένα και λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα των προαναφερόμενων φορέων και τους αντίστοιχους κώδικες ηθικής και δεοντολογίας. Οι πιστοποιημένοι θεραπευτές GIM φέρουν επίσημο τίτλο πιστοποίησης (με διακριτικά “FAMI-Fellow of the Association for Music & Imagery” για την Αμερική ή «GIM-EAMI Registered therapists» για την Ευρώπη).

Ο μοναδικός ελληνικός πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης στη μέθοδο δεκτικής μουσικοθεραπείας GIM & ΜΙ είναι η SONORA-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας. Στη μέθοδο εκπαιδεύονται ψυχίατροι, ψυχολόγοι, θεραπευτές μέσω τεχνών, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κ.α. Η βασική, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, Ευαγγελία Παπανικολάου, είναι ιδρυτική πρόεδρος και τακτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), αντιπρόσωπος του ΕΣΠΕΜ στο European Music Therapy Confederation και μέλος της Eκπαιδευτικής Eπιτροπής του European Association for Music & Imagery.


Κόστος συμμετοχής:

  • 230 ευρώ ( για πληρωμές μέχρι 10/08)
  • 260 ευρώ (για πληρωμές μετά τις 10/08)
  • Εγγραφές μετά τις 15/09/18 γίνονται δεκτές μόνο εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Αναλυτικές πληροφορίες:

  • για το εισαγωγικό σεμινάριο στη σελίδα μας: SONORA
  • για την πλήρη εκπαίδευση στο: IMAGEing

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και συμμετοχή στο 210 802 5536 (αφήστε όνομα και τηλέφωνο)

Απευθείας εγγραφές στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (στέλνετε email για να λάβετε τη φόρμα εγγραφής)