Ιστορική, κοινωνική, ιατρική και ηθική θεώρηση του θανάτου

 

Στις 28-29 Νοεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α."Ελπίς" μία διημερίδα αφιερωμένη στις πολλαπλές εκφάνσεις του θανάτου. Στόχος της διημερίδας είναι να προσεγγίσει το θάνατο όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα: ο θάνατος ως ιατρικό γεγονός, ως αναπαράσταση, ο θάνατος στην ιστορία, τη θρησκεία και την τέχνη, ο θάνατος ως συμβάν, πώς σχετιζόμαστε με αυτόν και πώς τον νοηματοδοτούμε - ως θεράποντες και ως θεραπευόμενοι. Οι παρουσιάσεις θα κινηθούν σε δύο κεντρικούς άξονες: Ο θάνατος ως φαινόμενο του κύκλου της ζωής (Πέμπτη 28 Νοέμβρη) και Ο θάνατος στην ιατρική πράξη (Παρασκευή 29 Νοέμβρη). Το Συνειδέναι έχει την τιμή να συμμετέχει στο πρώτο μέρος της εξαιρετικής αυτής κίνησης με μία παρουσίαση με τίτλο "Παλεύοντας στο όριο ζωής και θανάτου: ποιος σου μαθαίνει το πώς;".

Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια στην Αθήνα

18 Νοεμβρίου 2019 - 10 Φεβρουαρίου 2020

 

To "Συνειδέναι" έχει τη χαρά να φιλοξενεί στο χώρο του δύο ομάδες Μουσικοθεραπείας, από Δευτέρα 18 Νοέμβρη 2019 και για δέκα συνεχόμενες Δευτέρες, έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020. Οι ομάδες απευθύνονται σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού (Κάθε Δευτέρα 17.00 - 19.00) και σε συγγενείς και φροντιστές ασθενών με καρκίνο του μαστού (Κάθε Δευτέρα 19.00 - 21.00). Τις βιωματικές αυτές ομάδες επιμελείται η Sonora, στα πλαίσια του προγράμματος "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!"

 3/11/18, 10/11/18, 24/11/18 και ώρες 10:00 - 14:00

 

Το Οpen Art Therapy Studio αφορά μια σειρά αυτοτελών βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης με τη χρήση τεχνικών art therapy. Μέσα από ποικίλα εικαστικών ερεθισμάτων και κατευθυνόμενων ασκήσεων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν με δημιουργικό τρόπο ζητήματα της καθημερινότητας, να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα σε ένα εμπιστευτικό περιβάλλον, να δοκιμάσουν με ασφάλεια νέους τρόπους διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων.

Στον πρώτο κύκλο του Open Art Therapy Studio, οι συμμετέχοντες θα καταπιαστούν δημιουργικά με τα δίπολα «φτιάχνω-χαλάω» (3/11), «σωστό-λάθος» (10/11), «στηρίζω-στηρίζομαι» (24/11).

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 10:00 – 13:00

Η ζωγραφική αποτελεί βασικό μέσο επικοινωνίας στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Συχνά το παιδί χαρίζει μια ζωγραφιά στον επαγγελματία που δουλεύει μαζί του σε εκπαιδευτικό, διαγνωστικό ή θεραπευτικό επίπεδο.

Το βιωματικό σεμινάριο αποσκοπεί: (α) στην αναγνώριση των συνηθέστερων εμποδίων που δημιουργούμε στην επαφή μας με το παιδί όταν μας φέρνει μια ζωγραφιά και (β) στην ανάδειξη των επικοινωνιακών τεχνικών που ενισχύουν τη σχέση μας με το παιδί. Συνδυάζοντας θεωρίες αναπτυξιακής ψυχολογίας, συμβουλευτικής και εικαστικής ψυχοθεραπείας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από σενάρια και παιχνίδια ρόλων να ενδυναμώσουν τις δεξιότητες για αποτελεσματική επικοινωνία με το παιδί στην παρουσίαση μιας ζωγραφιάς.

Έναρξη: Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, 19.00 - 20.30

Σκοπός της Σχολής Γονέων είναι να εισαγάγει τους γονείς στις βασικές δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του γονιού-συναισθηματικού μέντορα. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη γλώσσα των συναισθημάτων και να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως την ενεργητική ακρόαση, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης τους με τα παιδιά.

 

Ολοκληρώνοντας τη Σχολή Γονέων οι συμμετέχοντες: