Η κεφαλαλγία είναι μία απο τις πιο συχνές διαταραχές του νευρικού συστήματος και, κατά συνέπεια, μία από τις συχνότερες αιτίες που θα οδηγήσουν κάποιον στο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Μπορεί να είναι απλά ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου (πρωτοπαθής κεφαλαλγία), μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς (δευτεροπαθής κεφαλαλγία). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την κεφαλαλγία στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας. Υπολογίζεται πως ένα 47% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από κεφαλαλγία, τουλάχιστον μία φορά μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, για ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η κεφαλαλγία αποτελεί μία χρόνια, ενίοτε καθημερινή και εξουθενωτική κατάσταση. Μπορεί να φθείρει σημαντικά τις προσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική απόδοση του πάσχοντος, μειώνοντας εντέλει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωής του.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με την Α' Νευρολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. διοργανώνουν το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, ημερίδα κεφαλαλγίας στον πολυχώρο Gazarte.

Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις διαγνωστικές προκλήσεις της νόσου για τον κλινικό νερολόγο, καθώς και τις γνωστικές και νευροψυχολογικές ιδιαιτερότητες των ασθενών που πάσχουν από χρόνια κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι νεώτερες επεμβατικές και φαρμακευτικές εξελίξεις στη θεραπεία των κεφαλαλγιών.

Με μεγάλη μας χαρά στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, που απευθύνεται πρωτίστως σε επαγγελματίες υγείας, καθώς διοργανώνεται από και περιλαμβάνει ως ομιλητές/συντονιστές εξαιρετικούς συναδέλφους και συνεργάτες, παλιούς και νέους. Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία διεπιστημονικής συσπείρωσης και συνεργασίας. Σε προσωπικό επίπεδο, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για εμάς ώστε να παρουσιαστεί ένα μέρος της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια, και στην οποία με κάποιο τρόπο έχουμε συμμετάσχει κι εμείς, μέσα από πρώην μαθητείες και νυν συνεργασίες!

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Χαιρετισμός των διοργανωτών:

Ιανουάριος 2016


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ


Το ιατρείο κεφαλαλγίας της Α΄ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία κεφαλαλγίας έχει τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στην ημερίδα κεφαλαλγίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, στο πολυχώρο Gazarte, Αθήνα.
Σκοπής της ημερίδας αυτής είναι να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να αποσαφηνίσουμε απορίες που δημιουργούνται πάνω σε βασικά ζητήματα της διάγνωσης και αντιμετώπισης της κεφαλαλγίας. Υπάρχουν νέες εξελίξεις στην θεραπεία της κεφαλαλγίας και ειδικά στην ημικρανία για τις οποίες επίσης θα ενημερωθούμε.
Η ημερίδα θα είναι για όλους τους ειδικευόμενους και ειδικευμένους νευρολόγους καθώς και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν την κεφαλαλγία συχνά στην εργασία τους, όπως επίσης ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές, και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει και την πρώτη επαφή με τον άρρωστο.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τα θέματα με τη συμμετοχή διακεκριμένων συναδέλφων με μεγάλη κλινική εμπειρία και αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο από διάφορα ιατρεία κεφαλαλγίας της Αθήνας και επιστημόνων του εξωτερικού.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,


Υπεύθυνη ιατρείου κεφαλαλγίας Αιγινητείου Νοσοκομείου
Ευαγγελία Καραρίζου

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

ο πρόεδρος
Δήμος Δ. Μητσικώστας


Καθηγητής της Α’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ευδοκιμίδης