Η 1η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικοθεραπείας. Ο Μάρτης ξεκινάει μουσικά και το Συνειδέναι τιμάει τη σύμπραξη μουσικής και ψυχοθεραπείας, φιλοξενώντας τη Sonora - Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας σε μία σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω στη Μουσικοθεραπεία, τη Μουσικοθεραπεία GIM και τη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία.

Πιο αναλυτικά:

 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, 10.00-15.00 (5 ώρες)

Βασικές αρχές Μουσικοθεραπείας – Θεωρητικό Σεμινάριο

Εισηγήτρια: Ευαγγελία ΠαπανικολάουΣτόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, τη χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια. Θα υπάρξει χώρος για συζήτηση και ερωτήσεις. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους (μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες) και περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 • oρισμός της Μουσικοθεραπείας
 • βασικές σχολές και είδη μουσικοθεραπείας
 • βασικές αρχές ψυχοδυναμικής μουσικοθεραπείας
 • εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε διάφορα κλινικά πλαίσια
 • κλινικά παραδείγματα
 • διάκριση και σύγκριση της μουσικοθεραπείας με παρεμφερή επιστημονικά ή εμπειρικά πεδία
 • η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
 • βιβλιογραφία


Κόστος: 50 ευρώ

 

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 11.00-14.00 (3 ώρες)

Γνωριμία με τη μέθοδο μουσικής ψυχοθεραπείας Guided Imagery & Music (GIM)

Εισηγήτρια: Ευαγγελία ΠαπανικολάουH μέθοδος GIM είναι μια από τις 5 επικρατέστερες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως και είναι γνωστή ως μια μορφή μουσικά υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας. Το σεμινάριο αποτελείται από μια σύντομη θεωρητική παρουσίαση στις βασικές αρχές της μεθόδου GIM, και θα ακολουθήσει βιωματική εμπειρία. Προτείνεται σε όσους πιθανά ενδιαφέρονται για περαιτέρω εκπαίδευση στη μέθοδο GIM αλλά και για όσους έχουν προσωπικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.

Κόστος: 30 ευρώ

 

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 15.00-17.00 (2 ώρες)

Γνωριμία με τη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία (Neurologic Music Therapy)

Εισηγήτρια: Ουρανία ΛιαρμακοπούλουΗ παρουσίαση είναι ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα τη νευρολογική μουσικοθεραπεία, έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο της μουσικοθεραπείας βασισμένο σε ερευνητικά τεκμήρια. Απευθύνεται σε μουσικοθεραπευτές, σε επαγγελματίες υγείας στο χώρο της νευρολογικής αποκατάστασης (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νευρολόγους κλ.) αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Θα παρουσιαστούν:

 • οι επιστημονικές αρχές που διέπουν τη νευρολογική μουσικοθεραπεία
 • το εύρος της επιστημονικής έρευνας στο συγκεκριμένο κλάδο
 • οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της αποκατάστασης και αφορούν τα εξής πεδία: κιναισθητικό, γνωστικό καθώς και το πεδίο της επικοινωνίας (ομιλία και γλώσσα).


Κόστος: 20 ευρώ

 

 

 

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:


Ευαγγελία Παπανικολάου, Υπ. Δρ. Μουσικοθεραπείας (Aalborg University, Δανία), ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Εκπαιδεύτρια GIM και επόπτρια μουσικοθεραπείας & GIM, Επιστημονική Υπεύθυνη της SONORA. Ειδικευμένη στην ογκολογία, αναπτυξιακές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και τραύμα, διδάσκουσα στο Hellenic American University/College (Adjunct Professor) και στο Ινστιτούτο IMAGEing-European GIM Trainings. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο European Music Therapy Confederation και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του European Association for Music & Imagery.

Ουρανία Λιαρμακοπούλου, πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Jyväskylä (Φινλανδία). Παρακολούθησε την εκπαίδευση στη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία τον Σεπτέμβριο του 2017 (Birmingham, UK) και είναι εκπαιδευόμενη στη μέθοδο GIM (Guided Imagery and Music). Ως μουσικοθεραπεύτρια συνεργάζεται με το ψυχολογικό κέντρο παιδιών και ενηλίκων “Psycho-diagnosis” στον Πειραιά. Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) και κλινική συνεργάτης της “SONORA”

 • Οι συμμετοχές σε όλα τα σεμινάρια είναι περιορισμένες και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 • Πληροφορίες: 210 802 5536, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Για δήλωση συμμετοχής σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σεμινάρια παρακαλούμε στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να παραλάβετε φόρμα εγγραφής (παρακαλούμε προσδιορίστε τον τίτλο του σεμιναρίου για το οποίο ενδιαφέρεστε).

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμονάρια μουσικοθεραπείας Μαρτίου-Απριλίου που διοργανώνει η Sonora, εδώ